Contact

Accidentele rutiere sunt evenimente neplacute ce pot avea multiple cauze. Chiar si anvelopele ce se afla intr-o situatie necorespunzatoare pot cauza accidente.

 Majoritatea soferilor, indiferent de experienta, se confrunta cu accidente rutiere, mai usoare sau mai serioase. De multe ori, cauzele pot fi prevenite, abordand o conduita corecta in trafic sau facand masinii verificarile de rutina. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere:

 

Viteza excesiva sau neadaptata la conditiile de drum

Conducerea cu viteza excesiva sau in conditii precare de drum poate duce la pierderea controlului vehiculului si la coliziuni.

 

Neacordarea prioritatii

Ignorarea semnelor de circulatie sau nerespectarea regulilor privind acordarea prioritatii poate provoca accidente in intersectii sau pe drumuri aglomerate.

 

Consumul de alcool sau droguri

Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor afecteaza abilitatile soferului, scad capacitatea de concentrare, afecteaza reactiile si judecata, crescand riscul de producere a unui accident.

 

Explozii ale anvelopelor.

O explozie a anvelopelor este mai probabil sa se intample in lunile calde. Vremea calda, drumurile lungi, viteza mare si sarcinile grele din masina pot pune presiune pe anvelope.

Anvelopele pot exploda si atunci cand au o presiune prea mare la umflare. De asemenea, impactul cu obiecte aflate pe sosea sau gropile pot provoca explozia anvelopelor, indiferent daca sunt anvelopei noi ori anvelope second hand.

Oboseala sau somnolenta

Conducerea cand esti obosit sau somnoros poate duce la scaderea atentiei si la timpi de reactie mai lenti, crescand riscul de accident. De asemenea, tratamentul cu anumite medicamente care este incompatibil cu condusul, tocmai reactiilor adverse ale medicamentelor respective: somnolenta, scaderea concentrarii etc.

 

Distragerea din timpul condusului cu diferite activitati.

Folosirea telefonului mobil, intoarcerea capului catre pasagerii din spate, trimiterea de mesaje, mancatul sau alte activitati care distrag atentia de la conducere pot contribui la accidente.

 

Starea tehnica precara a vehiculului

Neintretinerea corespunzatoare a vehiculului poate duce la defectiuni tehnice sau probleme de franare, ceea ce creste riscul de accidente.

 

Conditii meteorologice periculoase

Ploaia, ceata, zapada sau gheata pot face drumurile alunecoase si cresc gradul de periculozitate si implicit riscul de accidente.

Ploaia, de exemplu, creeaza suprafete periculoase care pot duce la deraparea masinii si la fenomenul numit acvaplanare. Pe ploaie se conduce incet si cu atentie.

 

Nerespectarea regulilor de depasire

Efectuarea manevrelor de depasire fara a respecta regulile poate duce la coliziuni cu alte vehicule.

 

Trecerea pe rosu

Soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului risca sa provoace coliziuni. Asa ca, si atunci cand trecem corect pe culoarea verde, este bine sa ne asiguram ca din stanga si din dreapta nu avem niciun pericol din partea altora care trec pe rosu.

 

Conducerea pe timp de noapte

Condusul pe timpul noptii dubleaza riscul producerii unui accident si este bine sa avem o conducere preventiva pe timp de noapte deoarece acuitatea vizuala scade, intervine oboseala ori luminile masinilor ce vin din sens opus pot fi obositoare si chiar derutante.

 

Defectiuni din fabrica

Masinile au sute de piese si oricare dintre aceste piese se pot defecta sau pot provoca accidente. Nu de putine ori producatorii de automobile au rechemat masinile aflate in folosinta pentru diferite probleme de fabricatie.

 

Pastrarea distantei

Este bine sa lasi masinii din fata o distanta egala cu o lungime de o masina pentru fiecare 30 km/h pe care ii aveti la bord. Astfel, aveti mai multa siguranta in timpul traficului.

 

Gropile

Din cauza gropilor aflate pe carosabil, soferii risca sa piarda controlul volanului sau sa se aleaga cu o explozie de anvelopa. Evitati pe cat posibil sa treceti cu cauciucurile peste aceste gropi.

 

Curbe periculoase

Multi soferi si-au pierdut controlul masinilor de-a lungul unei curbe periculoase De aceea, in apropierea unei curba, trebuie sa reduceti cat mai mult viteza si sa fiti cat mai precauti, pentru a evita un accident nedorit.

 

Conducerea agresiva

Depasirile neregulamentare, schimbarile frecvente ale benzilor sau nerespectarea regulilor de circulatie pot provoca accidente.

 

Animale salbatice

In anumite zone, animalele salbatice pot traversa neasteptat drumurile, creand riscul de accidente.

De aceea, este bine sa ne adaptam la conditiile de drum.

Cum sa circuli in siguranta cu masina atunci cand ploua
Circularea cu masina pe ploaie necesita o atentie sporita si adaptarea la conditiile meteo dificile....
Evoluția anvelopelor de-a lungul timpului
Roțile au avut un impact major asupra dezvoltării umane de-a lungul timpului pentru activitățile de transport și comerț....
a
Stoykanvelope.ro este un depozit de Anvelope Noi, dar si Second-Hand, cu peste 20 de ani experienta in domeniul anvelopelor. STOYK Company SRL este una dintre cele mai vechi companii de pe piata din acest domeniu.
Vezi tot ⟶